Etno zbirka književnika Ante Žužula Marinovića, Grubine

Poput dr. Anđelka Mrkonjića i književnik Ante Žužul Marinović godinama je prikupljao stare predmete, kućne alatke i pomagala te danas u privatnoj zbirci posjeduje veliki i vrijedan prilog proučavanju etnografske baštine Imotske krajine.

Etno zbirka prof. Anđelka Mrkonjića, Slivno

Dr. Anđelko Mrkonjić, profesor pedagogijskih znanosti na zadarskom sveučilištu u svojoj je rodnoj kući u Slivnu utemeljio etnografsku zbirku, koju je godinama prikupljao nastojeći spasiti starinu, kućne alatke i pomagala otrgnuti od rđe i prašine, i sačuvati u zapamćenjima novih naraštaja. Prof. Mrkonjić otrgnuo je od zaborava i više stotina lokalizama ukoričivši humoreske koje je objavljivao u lokalnom listu Imotska krajina.

Etno zbirka Franjevačkog samostana Imotski

Počeci muzejske zbirke u franjevačkom samostanu u Imotskom datiraju iz prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Prvim začetkom ove zbirke može se smatrati događaj kada je u samostanu pohranjen skulptirani kameni ulomak ukrasa iz starokršćanske crkve u Dikovači krajem 19. stoljeća, kada je tu crkvu istraživao fra Ivan Tonković.

Samostanska zbirka Imotski

Ova je zbirka pothvat samostanske braće u očuvanju uspomene na prošlost, od vremena nastanka do današnjih dana. Posebne zasluge pripadaju fra Vjeki Vrčiću, rođenom Imoćaninu, koji je nesebičnom ljubavlju dugi niz godina sakupljao građu za muzej, od arheologije i etnologije do uspomena na življenje u prošlosti kako grada Imotskog tako i ostalih mjesta Imotske krajine.

Etno zbirka Osnovne škole S.S. Kranjčevića u Lovreću

Zahvaljujući nastavnicima i učenicima ove škole prikupljena je značajna etno riznica ovog zapadnog dijela Imotske krajine. Škola predstavlja primjer dobre prakse u primjeni etno baštine u nastavi. Dostignuća učenika u njihovu likovnom stvaralaštvu više su puta predstavljana javnosti. "Etnografija i dječji izraz" naziv je izložbe kojom se škola još davne školske 1970./71. g. predstavila javnosti u Etnografskom muzeju u Splitu i od tada svake šk. godine nastoji promiče etno baštinu svog mjesta kroz dječje likovno stvaralaštvo.

Zavičajni muzej Imotski

U prelijepoj zgradi na samom istočnom ulazu u grad, građenoj još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, sredstvima Ministarstva kulture, ali i angažiranošću Grada Imotskog, uređeni su prostori koji se posljednjih godina pune eksponatima i koji zorno svjedoče o bogatom baštinskom naslijeđu s Imotskih prostora. Muzej ima tri odjeljenja: arheološki, etnološki i poseban dio koji svjedoči o životu u gradu Imotskom, te životu u našim ruralnim sredinama.
Voditeljica muzeja je prof. Snježana Tonković.