Lovro Peršen - Oboreni američki bombarderi u Imotskoj krajini 1941. - 1945.

Iako su se tijekom godina pojavljivali novinski napisi i koji su djelomično ili jednostrano obrađivali ovu temu stavljajući joj predznak političke (ne)prihvatljivosti, autor  je, u okviru desetogodišnjih istraživanja službenih i privatnih arhiva svih zaraćenih strana u 2. Svjetskom ratu koje se odnose na zrakoplovstvo i bitke na nebu iznad Hrvatske  i Bosne i Hercegovine, došao do informacija i dokumenata koji se izravno tiču  aviona oborenih iznad Imotske krajine i njezine bliže okolice. 

Ovi autentični  podaci konačno su pred očima zainteresitanih čitatelja, a tema se, nakon gotovo 70 godina, demistificirati samom činjenicom što je izostavljen bilo kakav politički kontekst.

Autor je suradnik francuskog specijaliziranog časopisa  Avions (drugi takav največi u Europi) u kojemu objavljuje tekstove slične tematike. U Sjedinjenim Američkim Državama izdana mu je knjiga Hunting Tito – History of The Nachtschlagtgruppe 7 in WW II  (Lov na Tita – povijest Skupine za noćno uznemiravanje 7 u 2. Svjetskom ratu), a u tisku su mu i nove knjige u koauturstvu sa Marijom Ragužem, jedna o operacijama zloglasnih štuka u 2. Svjetskom ratu, te knjiga o Ivanu Bjelovučiću, hrvatsko-peruansko-francuskom pioniru zrakoplovstva, odnosno asu francuskog i belgijskog zrakoplovstva u 1. Svjetskom ratu čija se izdavanje očekuju 2015. godine.   

Lovro Peršen živi i radi u Francuskoj.

Download: Lovro Peršen - Oboreni američki bombarderi u Imotskoj krajini 1941. - 1945.