Prvi dani čipkarstva u BiH - 07.06. - 08.06.2013.

cipka karmel1U želji da se afirmira i skrene pozornost na bosanskohercegovačke tehnike čipkarstva Udruga „Stećak“ organizira PRVE DANA ČIPKARSTVA U BiH pod pokroviteljstvom g. Petra Galića, ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa Herceg-  Bosanske županije, 07. – 08.06. u KARMELU SV. ILIJE, na Buškom jezeru, Tomislavgrad.

Program započinje 07.06. 2013. 

  • u 18:00 sati Prodajna izložba čipkarica i žena iz Udruga/Udruženja u Bosni i Hercegovini
  • u 19:00 sati Otvaranje izložbe lepoglavske čipke – u UNESCO-u zaštićene svjetske nematerijalne baštine
  • Koncert: Etnogrupa Zahumlje, Trebinje, Kulturno umjetničko udruženje Sejfullah, Konjic
  • Ženska klapa Narenta, Mostar

08.06. 2013.

  • U 17:00 sati u ECO selu Grabovica - Prodajna izložba čipkarica i žena iz Udruga/Udruženja u Bosni i Hercegovini 
  • Izložba fotografija „DRVO  u tradicijskoj kulturi BiH“, Autori: Jasmin Fazlagić i o. Zvonko Martić.

U našem susjedstvu, u Hrvatskoj, tri su čipkarske tehnike na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske nematerijalne baštine (lepoglavska, hvarska i paška). Lepoglavsku čipka biti će po prvi puta izložena u Bosni i Hercegovini, a čipka iz Bosne i Hercegovini će ove godine biti prvi puta izložena na 17. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi. 

O čipkarstvu u Bosni i Hercegovini u široj javnosti je veoma malo poznato jer se o izradi čipke malo govorilo, a nije bilo sustavnih stručnih ni znanstvenih istraživanja. Iako se tehnika čipke najviše veže uz ukras na tradicijskoj odjeći, osobito ženskoj, dvije su se čipkarske tehnike razvile u izradu samostalnih predmeta od čipke, kao što su stolnjaci, razni ukrasi za namještaj, ili su stavljani u raznim okvirima na zidu.

To su dvije čipkarske tehnike: keranje i necanje koje svojom ljepotom i načinom izrade zavrjeđuju pozornost i afirmaciju i u domaćoj i u svjetskoj javnosti. 
Upravo potreba afirmacije rada naših žena bila je poticaj udruzi„Stećak“ koja je odlučila dati svoj doprinos očuvanju i promicanju tehnika čipkarstva, ali i dijalogu žena u razmjeni iskustava u izradi čipke i pomoći kod plasiranja čipke na tržište čime bi se povećala ekonomska neovisnost žena.

Na prvim danima čipkarstva u BiH sudjelovati će žene iz raznih udruga/udruženja iz BiH predstavljajući čipke i druge ručne radove koje izrađuju i time pomažu sebi i udrugama/udruženjima u kojima se okupljaju.

Bošnjakinje će predstavljati Udruženje žena Gračaničko keranje koje je do sada najangažiranije u promociji čipkarske tehnike keranja i čipkarice iz Udruženja Sehara iz Tešnja.

Srpkinje će zastupati Udruženje žena Unikat iz Banja Luke i članice sekcije žena KUD-a Drvar iz Drvara. Hrvatice iz Udruge žena iz KUD-a Ravnica iz Oštre Luke i Boka, jedine su u BiH koje organizirano uče i izrađuju čipku tehnikom necanja, dok pojedine članice Udruga Hrvatska žena iz Mostara poznaju poentles čipkarsku tehniku.

Uz izložbe organizirana su i predavanja prof. dr. Tihana Petrović Leš iz Zagreba: Lepoglavska čipka i Međunarodni festival čipke u Lepoglavi (Hrvatska) i Jagoda Bejtić iz Sarajeva s predavanjem: Kako čipku pripremiti za tržište: dizajn, prezentacija i plasman.

U susretima žena predviđeni su i njihovi međusobni razgovori o uvjetima u kojima rade pojedine udruge/udruženja i životnim uvjetima u kojima žive.

Tomislavnews.com