Na Cvjetnicu uprizorenje ''Muke Gospodina Isusa Krista''

muka-kristovaNa Cvjetnicu, koja ove godine pada 24. ožujka, po četrnaesti put Imotski će se zaodjenuti velom Jeruzalema i na ulicama će se odigrati dramski prikaz Muke Gospodina našeg Isusa Krista. I ove će godine sve  započeti scenom Posljednje večere, u vrtu našeg samostana, a završiti scenom smrti na križu, koja će se odigrati na Topani.

 

Sve će, čini se, biti isto kao i prije 15 godina, kao davne 1998. godine, kada se muka odigrala prvi put. Potresne scene izazvale su tada posve novi vjerski doživljaj, duboko ganuće i veliko oduševljenje svih prisutnih. Glas o Imotskoj pasiji brzo se proširio. Idejni pokretač bio je tadašnji gvardijan i župnik fra Ante Babić. Zahtjevnu ulogu Isusa Krista preuzeo je jedini profesionalac u izvedbi – glumac Tomislav Martić.

Otada je svake godine iznova rado preuzimao na sebe križ te velike uloge. Ideju fra Ante poduprli su brojni mještani, kao glumci amateri i kao tehnička potpora. Vrijedne ruke Vesne Ujević vodile su brigu o kreativnim detaljima kako bi Imotski što više nalikovao na antički Jeruzalem. Kao bakljari i židovske žene aktivno su sudjelovali mladi župljani. Zapravo, pomagali su mnogi koji zaslužuju biti spomenuti, ali dovoljno je reći da Muke ne bi bilo bez zanosa marljivih Imoćana koji se rado odazivaju kao sudionici i kao publika.

Imotska pasija svake godine broji sve više i više posjetitelja. Osim mještana, dolaze ljudi iz cijele Krajine i susjedne Hercegovine. Oni koji ne mogu prisustvovati, imali su priliku vidjeti Muku na televiziji. Naime, na jubilarnu desetu godinu, HRT je snimao i prikazao Imotsku pasiju.
Nadamo se da će i ovogodišnji prikaz Muke Kristove biti jednako uspješan kao i prethodni.

Samostan-Imotski.hr