Oboreni jedno i dvomotorni avioni u Imotskoj krajini 1943. - 1945.

avion-imotskiU prvom dijelu smo pisali o velikim četvoromotornim zrakoplovima koji su često, s posadama, završavali svoj ratni put u Imotskoj krajini, ponekad s više a ponekad s manje sreće. Tijekom cijelog rata područje Hrvatske te Bosne i Hercegovine kao dijela osovinske NDH bilo je legitiman ali nezanimljiv cilj za upotrebuu strateških snaga. U našim su krajevima djelovali manji zrakoplovi od dvomotornih bombradera do jednomotornih lovaca-bombardera, ali i dvokrilnih izvidački čija je primarna zadaća bila izviđanje i izravna potpora kopnenoj vojsci (bilo talijanskoj, njemačkoj ili partizanskoj). Intezivno korištenje manjih zrakoplova dovelo je i do razmjerno većih gubitaka. U drugom I posljednjem nastavaku donosimo kratki pregled događaja vezanih za našu Krajinu.

Nastavak možete preuzeti OVDJE!

Lovro Peršen - Oboreni američki bombarderi u Imotskoj krajini 1941. - 1945.

Iako su se tijekom godina pojavljivali novinski napisi i koji su djelomično ili jednostrano obrađivali ovu temu stavljajući joj predznak političke (ne)prihvatljivosti, autor  je, u okviru desetogodišnjih istraživanja službenih i privatnih arhiva svih zaraćenih strana u 2. Svjetskom ratu koje se odnose na zrakoplovstvo i bitke na nebu iznad Hrvatske  i Bosne i Hercegovine, došao do informacija i dokumenata koji se izravno tiču  aviona oborenih iznad Imotske krajine i njezine bliže okolice. 

Ronjenje u izvoru Krčevac

krcevac3U sklopu projekta Proteus kojeg provodi HHD (Hrvatsko herpetološkog društvo)  Hyla provodi se stalni monitoring u izvoru Krčevac. HHD Hyla je strukovna udruga osnovana 1997. sa svrhom proširivanja znanja i svijest o vodozemcima i gmazovima, njihovoj važnosti i potrebi zaštite.

Stoti rođendan Fra Vjeke Vrčića

vjeko-rodjendanDanas, 28.02.2014. slavimo stoti rođendan imotskog velikana - franjevca, pjesnika i književnika, Fra Vjeke Vrčića.

Stota obljetnica rođenja fra Vjeke bit će obilježena i prosljavljena u krugu imotskih franjevaca, a rođendan će mu osobno čestitati i monsignor Marin Barišić te provincijal fra Joško Kodžoman.

O proslavi rođendana moći ćete slušati u emisiji Škrinja na Radio Imotskom.

OO Seminara folklora Hrvata u BiH organizira Školu tradicijskih glazbala

najava skola tradicijskih glazbala resizeOO Seminara folklora Hrvata u BiH, UHAKUD u BiH organizira Školu tradicijskih glazbala koja će se održavati u uredu UHAKUD-a u BiH koji se nalazi u prostorijama Hrvatskog doma „Herceg Stjepana Kosače“. Voditelj škole biti će mladi etno glazbenik vrsni poznavatelj tradicijskih instrumenata gospodin Jure Miloš. 

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika Stipanu Kujundžiću

stipan kujundzic preslojavanjePovodom šezdesettreće godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Darinka Kosora dodjeljuje Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagrade za najbolji izložbeni i najbolji izdavački projekt u 2013. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

Iz tiska izašao ''Ričnik zapadnohercegovačkog govora'' Ante Kraljevića

ricnikDrago nam je što Vas možemo izvijestiti da će ovih dana, nakon dugogodišnjega rada na knjizi, izaći iz tiska RIČNIK ZAPADNOERCEGOVAČKOGA GOVORA autora Ante Kraljevića, te da se Zavičajna zajednica "Široki Brijeg" iz Zagreba – kao udruga kojoj je svrha, između ostaloga, čuvanje i promidžba baštinjenih vrijednosti zavičaja – djelatno uključila u pružanje pomoći oko prikupljanja sredstava za tisak i promidžbu knjige.

U zagrebu se otvara druga izložba imotskog kipara Stipana Kujundžića

stipan-kujundzic-preslojavanjeU subotu u 12 sati u Hrvatskoj udruzi  likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba mladog imotskog akademskog kipara Stipana Kujundžića „Preslojavanje II – Otvaranje“.

Autor zvučne kulise je Augustin Ago Kujundžić.

Tomo Matković: Radio i ganga su moje dvije velike ljubavi

tomoVećina ljudi ovog podneblja  je zasigurno imala prilike čuti prepoznatljivi radijski glas „Tome sa Radio Gruda“ odnosno Tomislava Matkovića. Ovaj popularni voditelj, za kojega kažu da je „najpoznatiji Imoćanin u Grudama“ , osim radija godinama pedantno  prati gangu,prikuplja građu o njoj i čuvar je toga baštinskog naslijeđa. U razgovoru s Tomom  smo saznali više o njegovom životu,  životnom projektu koji je ukomponirao u jedinstvenu web stranicu  i zašto je radio njegova velika ljubav.

Prvi dani čipkarstva u BiH - 07.06. - 08.06.2013.

cipka karmel1U želji da se afirmira i skrene pozornost na bosanskohercegovačke tehnike čipkarstva Udruga „Stećak“ organizira PRVE DANA ČIPKARSTVA U BiH pod pokroviteljstvom g. Petra Galića, ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa Herceg-  Bosanske županije, 07. – 08.06. u KARMELU SV. ILIJE, na Buškom jezeru, Tomislavgrad.

Program započinje 07.06. 2013. 

50. Šimićevi susreti - od Brijega do zvijezda

plakat susreti 2013-600Od 13. do 18. svibnja u Grudama će biti održani 50. “Šimićevi susreti”. Program ovogodišnje manifestacije počinje u ponedjeljak, 13. svibnja, kada će “Šimićevi susreti” biti otvoreni u dvorani Osnovne škole u Drinovcima u 19 sati.

Predavanje će održati prof. Jozo Marić, na temu “50. Šimićevi susreti 1964.-2013.”, a bit će održana i promocija knjige dr. sc. Zdravka Kordića “Pojavno i metafizičko u poeziji A. B. Šimića (Od Brijega do zvijezda)”.

Kipar Stipan Kujundžić izlaže u Ljubljani

stipanovo-gusleSlovenski Atelje Galerija, u suradnji s Galerijom ULUPUH-a iz Zagreba, u četvrtak, 9. svibnja 2013, u 19. sati, otvara izložbu Glazbala, kipara Stipana Kujundžića.

Izložba će predstaviti instrumente nastale kao rezultat autorovih višegodišnjih istraživanja orijentalne folklorne glazbe, gudala i tradicionalne glazbe u regiji.

Page 1 of 8