GASTROPROJEKT: Dalmatinska janjetina zaštićena poslastica

peceni_janjciŠibensko-kninska županija, u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, kreće u pionirski projekt na ovim prostorima. Riječ je o zaštiti svježeg mesa dalmatinske janjetine oznakama kvalitete i izvornosti.

Prvi korak u tom projektu učinjen je u četvrtak potpisivanjem Ugovora o sufinanciranju projekta “Standardizacija mesnih odlika dalmatinske pramenke”. - U županijskom proračunu za ovu, ali i 2011. godinu, osigurano je po 92.000 kuna za provođenje toga projekta koji će trajati dvije godine.


Cilj je utvrditi tehnologiju proizvodnje dalmatinske janjetine, točnije populacije dalmatinske pramenke. Također, želimo utvrditi osobine svježeg mesa dalmatinske janjetine kako bismo je zaštitili oznakama kvalitete i izvornosti, rekao nam je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Sustavna kontrola

Uz Agronomski fakultet, u projektu sudjeluju i Hrvatska poljoprivredna agencija te Hrvatski savez uzgajivača koza i ovaca.

- Šibensko-kninska županija druga je u Hrvatskoj po broju rasplodnih grla ovaca. Od ukupno oko 90.000 grla, čak 90 posto su pasmine dalmatinske pramenke. Slična je situacija i u ostatku Dalmacije, na splitskom i zadarskom području, gdje se ta pasmina uglavnom drži radi proizvodnje mesa.

Zbog toga i idemo u zaštitu mesa te pasmine. Podsjećam kako smo već uspjeli ishoditi priznanje dalmatinske pramenke kao izvorne hrvatske pasmine, ističe Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.

Kada projekt bude okončan, dalmatinska janjetina bit će prvo svježe meso s područja Hrvatske koje će dobiti oznaku zaštite kvalitete.

- To je posebno bitno u svjetlu našeg ulaska u EU. Naime, u Europskoj uniji 23 janjeća i pet jarećih mesa nosi oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. U pravilu, to su proizvodi s dodanom vrijednošću koji proizvođačima jamče i veći prihod.

Također, takvo meso lako je prepoznatljivo u svim članicama EU-a. Nadalje, oznaka zaštite kvalitete važna je i turistima koji dolaze u Hrvatsku. Svi oni znaju da iza takvog znaka, odnosno janjetine koju će jesti na odmoru, stoji vrlo sustavna kontrola. I to, od farmi, klaonica, trgovine, pa sve do krajnjeg potrošača, kazao je Barač.

Izvor: Slobodna Dalmacija