Književni prvjenac mlade zmijavačke književnice

Iva Marija Znaor, mlada hrvatska književna nada, izdala je knjigu koju je objavila američka izdavačka kuća XLIBRIS. "The Sea of Bitterness" ili, u prijevodu, More gorčine, prvi je roman koji je objavila, a kako je zamišljen kao trilogija, drugi roman izlazi na jesen sljedeće godine, a poslije i treći. Iva se nada da će njen roman zagrijati srca američkih čitatelja, a nama ostaje nadati se da će jednog dana osvanuti i na hrvatskom jeziku te na taj način biti dostupan širem čitateljstvu u Hrvatskoj.

Iva-Maria Znaor je rođena u Splitu, 22. Svibnja 1981. godine. Po zanimanju je Upravni pravnik. Piše otkad zna za sebe. Ispočetka je to bila poezija, a kasnije i kratke priče.

Zanimljivo je spomenuti da ime naše mlade književnice, Marija (Mary), na latinskom znači More gorčine (sea of bitterness), pa je za pretpostaviti da je poslužilo kao inspiracija za naslov romana koji na bajkovit način priča o životu, kao velikom moru gorčine, isprepletenom imotskom mitologijom i dušom našeg kraja, te zasigurno neće nikog ostaviti ravnodušnim.

Na proljeće se očekuje ocjena kritičara New York Times -a romana More gorčine, a ista će biti objavljana u jednom od izdanja. Nakon što sljedeće jeseni izađe drugi dio knjige, spisateljica skupa sa svojom nakladničkom kućom kreće u pregovore sa porducenskim agentima u SAD-u povodom ekranizacije knjige pa se nada da bi za koju godinu mogao osvanuti i film rađen po njenoj knjizi.

Isječak iz romana (na engleskom) možete pročitati ovdje, a knjigu kupiti na stranicama Xlibrisa.

Za kraj, našoj mladoj književnici, uredništvo ovog portala, udruge IMOart, želi puno uspjeha, inspiracije i ljubavi za budući rad.

V. Karoglan