Šljiva

Napisao/la Boris Karin, prof.

PRUNUS DOMESTICA L.

Por. Rosaceae (ruže)

Pradomovina šljive je jugozapadna Azija. U mnogim dijelovima svijeta uzgaja se u kulturi kao voćka. Ova biljka traži plodno i vlažno tlo. U Imotskoj krajini najčešće je nalazimo pojedinačno ili u malim skupinama od po nekoliko stabala. Šljiva ima dosta plitak korijen iz kojega raste drvo i do 10 m visine. Kod starijih primjeraka tamnosiva kora je ispucala. Na granama se nalaze jajasti ili elipsasti listovi dužine 4 do 9 cm. Rub im je nazubljen, lice tamnozeleno, a naličje svijetlozeleno i više-manje obraslo dlakama Zelenkastobijeli cvjetovi se najčešće nalaze u parovima. Plod je okruglasta koštunica čija boja i okus varira, ovisno o sorti. Šljiva cvjeta u travnju i svibnju. Plodovi ove biljke (svježi ili osušeni) koriste se za jelo. Kompot od šljiva dobar je protiv tvrde stolice. U industriji se koštice koriste za dobivanje visokoapsorptivog ugljena koji služi u proizvodnji plinskih maski