Crveno jezero na poštanskoj marki u bloku i na maksimum karti

Dana 8. lipnja. 2007. Hrvatska pošta izdala je prigod­nu poštansku marku u bloku pod nazivom »Crveno jezero«. Prema fotografiji Luke Kolovrata autori tog bloka s markom jesu dizajneri Ivana Vučić i Orsat Franković. Vrijednost bloka iznosi deset kuna. Višeslojni offsetni blok tiskala je tiskara Zrinjski d.d. iz Čakovca u nakladi od 30.000 ko­mada. Dimenzije bloka su 112x73 mm, a maraka u njemu 31,24x35,50 mm. Za izradbu bloka koristio se bijeli gumi-rani papir od 102 grama. Obod marke kutijasto je ozupčen s četrnaest zubaca na centimetar duljine.
Maksimafilija je sakupljanje maksimum karata i mlađa je grana filatelije. Maksimum karta jest razglednica na koju je s prednje strane nalijepljena poštanska marka poništena poštanskim žigom koji je povezan s razglednicom i poštanskom markom. Na taj način ostvaruje se tzv. trojno podudarstvo razglednice, poštanske marke i poštanskog žiga. U prvome planu mozaik-razglednice »Pozdrav iz Imotskog« iz 1974. (poželjno je to da je razglednica što starija i da je putovala) prikazano je Crveno jezero. U desnom gornjem uglu s prednje strane razglednice nalijepljena je marka iz bloka koja je poništena prigodnim žigom prvog dana. Žig prvog dana mogao se dobiti samo 8. lipnja 2007. na filate-lističkom šalteru u Zagrebu. Još veća podudarnost bila bi da je razglednica toga dana bila žigosana poštanskim žigom u pošti u Imotskom.
Prigodom izradbe maksimum karte s poštanskim blo­kovima marka se izvadi iz bloka i lijepi na prednju stranu razglednice, a ostatak bloka mora se nalijepiti na stražnju stranu razglednice. Poštanske uprave i pojedini filatelisti sve češće izrađuju maksimum karte. U skladu s time sve češće postavljaju se i posebne izložbe maksimum karata.

Krunoslav Tušek