Kako su liječili naši stari

Teško je u prošlosti suvremena medicina pronalazila putove, kako do umova, tako i do džepova seoskoga stanovništva. Stoga se čovjek  uzdao u Boga, te se  oslanjao i veoma često bio ovisan o darovima i izdašnosti prirode. Naročito se to odnosilo na blagotvorna i ljekovita svojstva nekih biljaka u narodnoj medicini i alternativnom tj. prirodnom liječenju.
          Često su ljudi uz ljekovita, nekim biljkama, pripisivali i magijska svojstva, pa su poznavatelji takvih biljaka i trava bili cijenjeni i štovani u svojoj sredini.

          Kasnije je i suvremena medicina pokazala, pa i jedan dio svojih istraživanja utemeljila na spoznaji o učinkovitom djelovanju pripravaka (masti, kreme i čajevi) od nekih biljaka i trava u liječenju raznih bolesti.

          Nekoliko slijedećih recepta koje donosim, upamtio sam i djelom prepisao  iz teke moje matere, o pripravljanju raznih čajeva i sirupa, te općenito o  liječenju nekih karakterističnih bolesti. 

          IŠIJAS:  3 kašike na sitno isickanog lišća od orasa, 3 kašike luka (misli se na češnjak) i malo ružmarinova lista. Sve to sasuti u litru rakije i začepiti. Tako neka stoji dvadesetak dana, a svaki dan rakiju valja promućkati. Nakon toga se procidi i s tim se trlja i masira bolno misto. Nakon toga se rakija valja isprat, a bolno se misto namaže maslinovim uljem i zavije vunenom krpom.

          -Ili; -ujutro, u podne i navečer na bolno mjesto staviti list od koprive i držati barem pola sata, ili dok se bolesni dio tijela, na koji smo stavili list od koprive,  ne užari.  

          REUMA: U pola litre maslinovoga ulja, staviti desetak kašika, na sitno isicanoga lista od orasa. Držati u toplom, najbolje kod šporeta dvadesetak dana i svaki dan mućkati. Nakon toga se procidi i maže s tim  uljem.

          -Ili;  -sa nekoliko listova rašćike, odstraniti korijen, te izravnati pod daskom i namočiti s rakijom ( prvinom), te staviti na bolno mjesto i držati po sat vremena. Tako valja ponoviti 3-4 puta na dan.   

          ŽULJEVI: Žuljeve valja natrljati sokom od mličike i zgnječene glavice luka (misli se na češnjak), a dobro je isciditi i list od bršljena i mazati žuljeve. 

          GRIPA: Zajedno isickati 2-3 kašike zovinovog cvita i lista od bilušine i dvi kašike lista od ditaline. Sve se to prokuva u litri vode, i kad je gotovo ostavi se poklopljeno da se oladi. Procidi se i zacukri  i pije nekoliko puta na dan. 

          UGRIZI OSE ILI PČELE: Ako je čela, najprije iščupati žalac, pa onda ujedeno misto trljati petrusimovin (?) listom.

          Ili; -mjesto ugriza protrljati nekoliko puta ovlaženim kamenčićem, kojega opet valja vratiti na isto mjesto odakle smo ga uzeli. 

          OPEKLINE: Na opečeno misto valja staviti opran list rašćike, a može se nasicat lista od koprive i pomišati s maslinovim uljem i to malo prokuvat. Kad se oladi s tim mazati opekotine. 

          VAĐENJE INSEKATA IZ UHA: Na šuverin valja namotat malo vune i smočit u ulje, pa polako gurat u uvo. Uložina će se prilipit i izvučemo je van. 

          PROTIV KAŠLJA: Valja na sitno isicat jedno pola ćike zovinovog cvita i slizovog(sljezovog?) i lista i cvita. Od toga skuvati čaj. Kad se oladi ocidit  i metnit malo cukra ili meda i pit. 

          PROTIV POVRAĆANJA: Najbolje je zauljit malo kiselog kupusa i unutra dodat malo petrusima. 

          PIJANSTVO: Pomišat jednu kapulu i malo kiselog kupusa i to zauljit ili pit kupusovu čorbu. (Rasol) 

          DA SE NE BISMO OPILI: Pojist desetak bajama i popit malu čašicu maslinovog ulja. 

          PROTIV PROLJEVA:  Na sitno isicat kašiku lista ajdučke trave (stolisnik?) i kašiku kupinovog lista i skuvati čaj. Kad se oladi procidit i ne triba šećerit. 

          PROTIV ZUBOBOLJE: Skuvati čaj od petrusimova lista i ajdučke trave. (stolisnik?) Kad se procidi talog mećat na zub, a čajem isprat usta.

          Ili; malo luka (češnjak) metnit u šuplji zub ili kraj njega i tako držat pola sata. 

          MICINA: (Upala limfnih žlijezda, koja se najčešće javlja pod pazuhom ili u predjelu prepona.)

          Iščupat čičak i oprat koren (korijen?) i kuvat ga skupa s listom koprive i listom kupine u malo vode dok se ne raskaši. Kad se oladi stin mazat micinu dok ne sazori i procuri.

           SKIDANJE BRADAVICA: Prije spavanja bradavice valja svezat koncem malo jače i pustit do ujitru. Tako svaki dan dok ne otpadnu.

          - Ili; pomišat sok od mličike, luka, čička i smokve i s tizin trljat . One će se osušit i otpast.

          -Ili; narizat nekoliko kapula na listove i držat dva tri dana u po litra vina i s tin mazat bradavice dok ne otpadnu. 

          PROTIV VRUĆICE: Najbolje je neku krpu namočit u pomišanu kvasinu i maslinovo ulje i to mećat na prsi i leđa.

          -Ili; na krpu nalit rakije i trljat po porsima.  

          ZA RANE: Očistit struk troskoti i metnit u vruću vodu sat vrimena. Ocidit vodu i s tizin talogom mazat ranu. Nakon sat vrimena oprat talog i tako stalno  dok rana ne zareste. 

          ZA GLAVU: Skuvat u litri vode tri kašike gospine trave, tri kašike ajdučke trave (stolisnik) i  tri kašike lišća od koprve, to procidit i pit.

          -Ili; narizat sirovi kumpir na pole i mećat kumpir na čelo i zatiljak. 

          ZADUVA (Astma): S borića ubrat dvajestak pupova i skuvat i u dvi litre vode, ocidit i kad se oladi metnit meda i to pit cili dan.

          -Ili; u lončiću skuvat dvi šake zobi, ocidit vodu i u nju metnit meda i to pit svako jutro na ćesrce, a dobro je i puno kiseloga mlika i žvakat čelinji vosak (vjerojatno pčelinje saće). 

          ZA SLABOKRVNE: Na sitno nasicat dvi tri mrkve, šaku petrusimova lista, jednu dvi jabuke i uto iscidit mliko od ajdučke trave (stolisnik) i dodat kašiku meda i to ist svaki dan.

          -Ili; isicat tri kašike lista od koprve i držat u vrućoj vodi po sata, ocidit i pit svaki dan po dva tri puta.

          -Ili; razmutit dvi kašike meda u ćikari mlika i to pit. 

          BOL U UHU: U vruće ulje smišat šaku ajdučke trave i kašiku lista od bazge i ostavit sat vrimena. To procidit i livat u uvo po pola male kašike svaki dan.

          -Ili; zgrijat maslinovoga ulja i malo nalivat u uvo i tako držat po sata.