Svilarstvo

Tek poneki etnološki zapisi, primjerice u djelu fra Silvestra Kutleše, Ivana Raosa, pokazateljem su da je jedno staro umijeće - uzgoj dudova svilca bio prisutan na prostorima Imotske krajine.
Svila se koristila za ukrašavanje nošnji, vrlo koloritnim vezovima. Svilarstvo se održalo do prve polovice prošlog stoljeća, a potom je u potpunosti zamrlo, no i danas je vidljivo da je mnoštvo kuća u Imotskoj krajini imala na svom posjedu dudovo stablo ili kako ga naši nazivaju "murvu".

Svilarice

Kao u pravilu, svaka obitelj u okopoljskim selima pred kućom na oboru imala je jednu staru murvu (dud), a netko je imao i po dvije-tri ako je imao veće dvorište. S njih su djevojke brale lišće i njime uzgajale svilene bube za dobivanje svile kojom su kitile svoje ruho za udaju, pa i za druge potrebe u kućanstvu. Svilu izvlačiti ili "točiti", kako bi neki rekli, bio je pravi majstorluk i vještina žene u selu koju bi zvali svilarica. Radila bi tako da bi čahuru, namočila u vrelu vodu, a onda miješala štapićem dok ne bi načela čahuru i tako našla niti svile.