Igra žandara i lopova

Više je inačica ove igre, a ja se sjećam ovih detalja. Cilj ove igre je bio u tome da žandari pridobiju što više lopova za sebe. Jednostavno bi se skupina djece podijelila u dva tabora, jedni bi bili žandari, a drugi lopovi. Ove je druge bilo teško prikupiti jer su u ono doba bili negativci i lovina.

Igra trlje

Danas postoje razne inačice ove ili slične igre, pa i poznata igra "mlina" koja se također igra u dvoje, ali sa šest figurica. To je jedna od društvenih igara koja se dosta dugo održala, a još ju i dan-danas djeca ponegdje zaigraju. I odrasli su se znali rado upustiti u ovu igru, jer je trajala kratko i nije iziskivala nekakve nedostižne rekvizite, kao ni umni i fizički napor.

Igra na franje

Tko je imao više ovih predivnih, šarenih, staklenih kuglica, (neko je vrijeme bilo i keramičkih) bio je i važniji, a tko je njima dobro gađao, taj je bio glavni u društvu. Svrha je bila, naravno, pogoditi protivničku franju (netko je franje zvao i pikulama), te bi istu pogotkom, najčešće i osvajao. Za dobar izbačaj ili gađanje, franja se držala između srednjeg prsta i palca, te bi se naglim trzajem palca izbacivala u željenom smjeru.

Neka puca...

Skupina bi djece posjedala u krug i svatko bi za sebe odabrao naziv kakva oružja. Npr. Ante bi bio pištolj, Mate - top, Jure - puška itd. U sredinu bi postavili kakvu loptu, u ono je vrijeme to bila krpenjača, a jedan je od djece bio prozivač, te je on stajao sa strane i nije aktivno sudjelovao u igri.

Izrada pišćaca ili zvižđe (zviždaljke)

Izrada pišćaca ili zvižđe iz kore jasenovih mladica, bila je nezaobilazna zabava, kad bi se djeca našla u šumi. Odreže se mlada jasenova grana, debljine prsta, te se nožem u krug pažljivo zareže kora, dužine željena pišćaca. Zatim se pažljivo drškom noža udara po zarezanom dijelu kore, ali tako da kora ne pukne. Bilo je važno odvojiti cijelu koru od drveta. Udarajući drškom noža po kori «majstor» bi izgovarao brojalicu:

Što je gori

Još jedna igra se vezivala uz proslavu blagdana te se uglavnom igrala oko Uskrsa, točnije na veliki petak. Dugo je živjelo uvjerenje da koliko se vina popije na veliki petak toliko se dobije krvi, pa su toga dana roditelji davali i svojoj djeci po malo vina. U ovoj se igri od djece tražila dosljednost i točnost u odgovorima, te posebno ozbiljnost.

Na jajaš

Ovu su jednostavnu igru djeca igrala u Božićno vrijeme koje je ujedno bilo i vrijeme darivanja. Najčešći darovi za materice i očiće bili su orasi i bademi, pa je ovih koštunjavih voćaka tada bilo više nego u ostatku godine. Ova se igra igrala s ciljem da se od protivnika osvoji što više oraha ili bajama.

Na ploče

Igra - ploče, po pričanju starijih Ričičana imala je dvije slične varijante. Jedna je bila - na puce, a druga - kece. Ploča - na puce, igrala se tako da bi protivnici izabrali svaki svoju kamenu ploču. Obično se uzimala ploča promjera dvadeset do trideset centimetara i to po mogućnosti što pravilnijega, okruglog oblika.

Mučavica - (Lije-tako)

Mučavica je također jedna od igara kojom bi se određivao redoslijed igranja u nekoj igri, ili prvenstvo biranja suigrača, ali i igra kojom su se djeca mogla i pozabaviti. Danas tu igru nazivamo par-nepar, a u Ričicama se ona još zvala, lije - tako. Naziv je igre mučavica, izvedenica riječi mučati, ili šutjeti, a sama igra i jeste takva, tj. igra se mučeći ili šutke, za razliku od šijavice.

Kljuke

Kljuka je igra koju su igrali gotovo isključivo dječaci i momci, koji su na taj način ispitivali svoju snagu pomoću prstiju. Stali bi jedan nasuprot drugomu, uhvatili protivnika svojim savijenim prstom u oblik kljuke za njegov prst (najčešće kažiprst ili srednjak) i povlačili što jače jedan drugoga. Tko bi prvi odustao ispruživši prst, taj je izgubio i slabiji je u kljuki.

Pipavica

Ovu je igru igralo troje ili više igrača. Svi bi posjedali u krug oko kakva kamena ili panja te na njega položili jedan kažiprst. Glavni bi igrač, počevši od prvog suigrača do sebe, počeo odbrojavati stavljajući svoj kažiprst na kažiprste svojih suigrača u smjeru kazaljke na satu te istodobno izgovarao brojalicu:

Brušket

Brušket je igra koja se uglavnom koristila pri biranju suigrača ili pri utvrđivanju redoslijeda igranja u nekoj igri. Netko bi od prisutnih jednostavno uzeo dvije, ili onoliko slamčica koliko je bilo zainteresiranih igrača, i to uvijek različite dužine, te ih skrio u šaku tako da su samo vrhovi vidljivi, te ponudio nekom od prisutnih da izvlači jednu slamčicu.

Page 1 of 2